ΒΟΜΒΑ Ντάισεμπλουμ: Αν η Ελλάδα δεν πληρώσει μπορούμε να κάνουμε την "επιτυχημένη συνταγή" της Κύπρου με περικοπές καταθέσεων

March 17, 2015
1,178 Views

Η Ευρωζώνη έχει εξετάσει όλες τις εναλλακτικές λύσεις σε περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα δεν κατορθώσει να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις που έχουν συμφωνηθεί, συμπεριλαμβανομένης και της λήψης μέτρων ανάλογων με αυτών που εφαρμόστηκαν στην Κύπρο, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο ολλανδικό ραδιόφωνο.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό BNR, ο κ. Ντάισελμπλουμ, υποστήριξε ότι το να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και εν γένει να μην υπάρξει καμία διάσπαση της ζώνης του ευρώ είναι η βασική του προτεραιότητα.

Όμως, η Ευρωζώνη έχει φροντίσει να εξετάσει όλα τα σενάρια και κυρίως λύσεις που έχουν, ήδη, εφαρμοστεί με επιτυχία. «Θυμηθείτε την Κύπρο. Οι τράπεζες έκλεισαν για μικρό χρονικό διάστημα, οι εισροές και εκροές κεφαλαίων στη χώρα τέθηκαν υπό συγκεκριμένους περιορισμούς. Επομένως υπάρχουν διάφορα σενάρια που μπορούν να εφαρμοστούν σε κάθε περίπτωση. Ως εκ τούτου όλα είναι πιθανά».

Παράλληλα επανέλαβε ότι υπάρχει καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης, τονίζοντας ότι «μετά τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, πέρασαν δύο εβδομάδες χωρίς να γίνει τίποτε. Τόνισα ότι έχουμε ένα Eurogroup τη Δευτέρα (σ.σ. 9 Μαρτίου) και πρέπει να είστε εκεί»!.

Όσο για το μέλλον της Ελλάδας, υποστήριξε ότι «είναι σημαντικό η ελληνική οικονομία να επιστρέψει σε ορθή πορεία. Η ανάκαμψη της Ελλάδας ήταν εντυπωσιακή πέρυσι, αλλά εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας, υπήρξε πισωγύρισμα. Η πολιτική μου δέσμευση είναι να διατηρήσω ενωμένη την Ευρωζώνη και να την ενισχύσω και πρόκειται να παραμείνω πιστός σε αυτό».

Τόνισε ακόμη ότι τα δύσκολα έχουν περάσει για την Ελλάδα, εκτιμώντας πως «έχουν πρωτογενές πλεόνασμα, επομένως μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Το ερώτημα είναι πως θα διατηρηθεί σε καλή πορεία ο προϋπολογισμός και να μην αφεθεί να αποδυναμωθεί. Αυτό που πρέπει να διασφαλιστεί είναι η επιστροφή επενδυτικών κεφαλαίων στην Ελλάδα και η αποκατάσταση των φορολογικών εσόδων της χώρας».

Leave A Comment