Νέες ταυτότητες: Πάνω από 28.500 ραντεβού – Βήμα βήμα η διαδικασία

spot_imgspot_img

Άνοιξε το πρωί της Δευτέρας (25/09) η πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης για τις νέες ταυτότητες με τους πολίτες να σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού για το πότε θα μεταβούν στα Αστυνομικά Τμήματα για την έκδοσή τους. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, είναι τόσοι πολλοί εκείνοι που έσπευσαν να μπουν στην πλατφόρμα, που τα ραντεβού σε πάνω από 367 σημεία έκδοσης, μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, έχουν εξαντληθεί. Όπως μάλιστα δήλωσε ο ΓΓ Πληροφοριακών Συστημάτων, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος στον ΑΝΤ1, τουλάχιστον 28.500 ραντεβού είχαν κλειστεί έως και το βράδυ της Δευτέρας για τις νέες ταυτότητες. Σύμφωνα με τον ίδιο, για όσους δεν έχουν email και δεν μπορούν να προχωρήσουν τη διαδικασία, υπάρχει η δυνατότητα να τους κλείσει ραντεβού άλλο πρόσωπο με το δικό του email. Επιπλέον, δεν θα επικαιροποιούνται αυτόματα τα νέα στοιχεία ταυτότητας στις τράπεζες αλλά μόνο στο Δημόσιο. Υπάρχει ωστόσο στο gov.gr διαδικασία ενημέρωσης και του τραπεζικού συστήματος.

Η διαδικασία υποβολής
Οι ενδιαφερόμενοι και οι ενδιαφερόμενες θα μπορούν να μπουν στην ειδική πλατφόρμα μέσω του gov.gr, να υποβάλλουν αίτηση και να λαμβάνουν στη συνέχεια sms στο κινητό τους τηλέφωνο όπου θα επιβεβαιώνεται το ραντεβού στο αστυνομικό τμήμα. 7-10 μέρες μετά θα ενημερώνεται εκ νέου με sms προκειμένου να παραλάβει τη νέα ταυτότητα.

Σημειώνεται πως το κόστος για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων – που θα έχουν το μέγεθος πιστωτικής κάρτας – θα ανέρχεται στα 10 ευρώ, θα καταβάλλεται ηλεκτρονικά και η διάρκεια ισχύος των ταυτοτήτων θα είναι τα 10 χρόνια.

Πότε θα πληρώσουμε τα διπλά
Θα υπάρχουν περιπτώσεις όπου θα πληρώνουμε διπλά τη νέα ταυτότητα και αυτό αφορά τις περιπτώσεις έκδοσης δελτίου ταυτότητας εξαιτίας απώλειας ή φθοράς του προηγούμενου δελτίου του αιτούντος, θα καταβάλλεται επιπλέον ηλεκτρονικό παράβολο Δημοσίου, ύψους 9 ευρώ, όπως ακριβώς ισχύει και σήμερα.

Ποια στοιχεία θα περιλαμβάνει
Στις νέες ψηφιακές ταυτότητες θα αναγράφονται τα στοιχεία ταυτοποίησης, όπως ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, τόπος γέννησης, εθνικότητα και αριθμός ταυτότητας.

Πιο αναλυτικά, στην εμπρόσθια όψη θα αναγράφονται ο αριθμός ταυτότητας, η φωτογραφία του πολίτη, το επώνυμο, το όνομα, το φύλο, η ιθαγένεια, η ημερομηνία γέννησης, η ημερομηνία έκδοσης, η ημερομηνία λήξης, η αρχή έκδοσης, ο αριθμός πρόσβασης Κάρτας- CAN και η υπογραφή κατόχου, ενώ στην οπίσθια όψη θα περιλαμβάνονται το όνομα πατέρα, το όνομα μητέρας, ο τόπος γέννησης, η ομάδα αίματος και το ύψος, ενώ στο τέλος θα υπάρχει ζώνη μηχανικής αναγνώρισης.

Σημεία έκδοσης
Σε όλη τη χώρα θα λειτουργούν 367 σημεία έκδοσης νέων δελτίων ταυτότητας, ενώ προβλέπεται και η λειτουργία 60 φορητών κλιμακίων.

Τα 60 φορητά κλιμάκια απευθύνονται σε κρατούμενους, νοσηλευόμενους, υπερήλικες και ΑμΕΑ με σοβαρά προβλήματα προσβασιμότητας.

Έως τον Αύγουστο του 2026 θα ισχύουν οι παλιές ταυτότητες
Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου, οι παλιές ταυτότητες θα πάψουν να ισχύουν από τον Αύγουστο του 2026 και μετά θα ισχύουν μόνο οι νέου τύπου ταυτότητες και καμία άλλη.

spot_imgspot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_imgspot_img