H Le Pen πάει ολοταχώς για πρόεδρος και ρίχνει τον Emmanuel Macron

spot_imgspot_img

ΟEmmanuel Macron δεν μπορεί πλέον είναι ήσυχος. Η Marine Le Pen πλησιάζει. Λίγες μόλις μέρες απομένουν μέχρι να πάει η Γαλλία στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών και μία νέα έρευνα της Harris Interactive αυτή την εβδομάδα δείχνει ότι η Le Pen είναι μόλις 3 ποσοστιαίες μονάδες πίσω από τον νυν Γάλλο πρόεδρο.

Το κουτί που σας δείχνει τα πάντα για πάντα δωρεάν ταινίες και ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Από τον Giorgio Leali/Politico
Η υποστήριξη για τη Le Pen συνέχισε επίσης να αυξάνεται σε έρευνες για τις προθέσεις ψήφου στον πρώτο γύρο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ενώ ο Macron έχασε έδαφος. Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις σε όλα τα επίπεδα εξακολουθούν να προβλέπουν νίκη για τον νυν Γάλλο πρόεδρο, με τη Le Pen να υπολείπεται κατά μέσο όρο κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες στις προθέσεις ψήφου στο δεύτερο γύρο, σύμφωνα με το Poll of Polls του POLITICO.

Παρ’ όλα αυτά, τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι ο Macron δεν θα πρέπει να νιώθει τόσο άνετος και αποκαλύπτουν το πόσο αποτελεσματική ήταν η τακτική της ηγέτιδας της ακροδεξιάς: Οι αναλυτές λένε ότι μείωσε το χάσμα μέσω ενός συνδυασμού έξυπνων μηνυμάτων και των πολλών εμφανίσεων της στην προεκλογική εκστρατεία.

Και ενώ δεν έχει υπάρξει ακόμη μία δημοσκόπηση που να προβάλλει μία νίκη της Le Pen, το να έρθει η ακροδεξιά πολιτικός στη δεύτερη θέση μετά τον Macron, με μικρή μάλιστα διαφορά, θα εξακολουθεί να σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στο γαλλικό πολιτικό τοπίο.

Το 2017, ο Macron θριάμβευσε επί της Le Pen με 66% των ψήφων στον δεύτερο γύρο, με σχεδόν διπλάσιο ποσοστό από εκείνο της αντιπάλου του, η οποία κέρδισε περίπου το 34%. Οι δημοσκοπήσεις εκείνη την εποχή είχαν προβλέψει και τα δύο ποσοστά, σχετικά με ακρίβεια.

Το κουτί που σας δείχνει τα πάντα για πάντα δωρεάν ταινίες και ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να μονοπωλεί τη δημόσια συζήτηση στη Γαλλία τον τελευταίο μήνα, η κούρσα του Macron για την επανεκλογή του φαινόταν σίγουρη. Ο Γάλλος πρόεδρος ξεχώρισε από τους αντιπάλους του ως ο μόνος υποψήφιος με γνώσεις εξωτερικής πολιτικής και με την εμπειρία να οδηγήσει τη χώρα στην τρέχουσα κρίση.

Αλλά υπάρχει κάτι που ο Macron δεν έχει κάνει αρκετά: Την πραγματική προεκλογική εκστρατεία. Ο Γάλλος πρόεδρος μόλις και μετά βίας ασχολήθηκε και κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε τον πόλεμο στην Ουκρανία για να αποφύγει να έρθει αντιμέτωπος με τους αντιπάλους του, αρνούμενος να συμμετάσχει σε παραδοσιακές τηλεοπτικές συζητήσεις.

Ενώ ο Macron ήταν απασχολημένος με τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin και συναντούσε ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο, η Le Pen συνέχισε την εκστρατεία της στη La France profonde (βαθιά Γαλλία) μιλώντας για τα προβλήματα της καθημερινότητας, όπως η τιμή των καυσίμων και η αγοραστική δύναμη των πολιτών.

«Η Le Pen έκανε μια εκστρατεία εγγύτητας, επισκεπτόμενη πολλές μικρές πόλεις και χωριά. Τα ταξίδια της δεν καλύφθηκαν πολύ από τον εθνικό Τύπο, αλλά είχαν μεγάλη απήχηση στα τοπικά μέσα ενημέρωσης», δήλωσε ο Mathieu Gallard, διευθυντής ερευνών στην εταιρεία δημοσκοπήσεων Ipsos. «Έδωσε μια εντύπωση εγγύτητας, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για τους Γάλλους ψηφοφόρους».

Ταυτόχρονα, σε αντίθεση με τον ακροδεξιό αντίπαλό της Eric Zemmour, απέφυγε να εμπλακεί σε συζητήσεις και αντιπαραθέσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεδομένων των μακροχρόνιων δεσμών της με τον Putin.

Το κουτί που σας δείχνει τα πάντα για πάντα δωρεάν ταινίες και ποδοσφαιρικούς αγώνες.

«Έκανα την εκστρατεία μου με σοβαρό τρόπο. Είμαι στο τερέν για περισσότερους από έξι μήνες τώρα, έχω θίξει όλα τα θέματα που απασχολούν τον γαλλικό λαό», ανέφερε η Le Pen σε ραδιοφωνική συνέντευξη την Τρίτη. «Άλλοι δεν έκαναν προεκλογική εκστρατεία, ήταν επιλογή τους», ​​πρόσθεσε, κατηγορώντας τον Macron ότι δεν συμμετείχε πλήρως στην εκστρατεία και επικρίνοντάς τον ότι δήλωσε την υποψηφιότητά του την τελευταία στιγμή.

Πράγματι, ο Macron περίμενε μέχρι τον περασμένο μήνα για να επιβεβαιώσει επίσημα ότι θα ήταν υποψήφιος για επανεκλογή, αν και η αντιπολίτευση τον κατηγόρησε ότι πραγματοποιούσε προεκλογική εκστρατεία ακόμη και πριν από αυτή την ανακοίνωση. Έκτοτε, έχει κάνει περιορισμένο αριθμό εκδηλώσεων, συμπεριλαμβανομένης μιας τετράωρης συνέντευξης τύπου, μιας επίσκεψης στη Ντιζόν και μίας μεγάλης ομιλίας στο Παρίσι το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Marine 2.0
Η επιστροφή της Le Pen μπορεί επίσης να αποδοθεί στην αλλαγή των αφηγημάτων της από την καμπάνια του 2017. Αντί να επικεντρωθεί σε ζητήματα μετανάστευσης και ασφάλειας, η Le Pen έκανε εκστρατεία για τη μείωση του κόστους ζωής.

Τα οικονομικά προβλήματα είναι μακράν το κύριο μέλημα των Γάλλων ψηφοφόρων, πολύ πιο σημαντικά από το περιβάλλον ή τη μετανάστευση, λένε οι δημοσκοπήσεις. Μάλιστα, το γκάλοπ της Harris Interactive αυτής της εβδομάδας δείχνει ότι, σύμφωνα με τους Γάλλους ψηφοφόρους, η Le Pen είναι πιο αξιόπιστη από τον Macron όσον αφορά την εγγύηση της αγοραστικής τους δύναμης.

Αυτό δείχνει ότι έχει προχωρήσει πολύ από το 2017, όταν ο τότε υποψήφιος Macron στρίμωξε τη Le Pen κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής συζήτησης για οικονομικά ζητήματα και η καταστροφική της απόδοσή της έβλαψε σοβαρά την αξιοπιστία της. Αντίθετα, τώρα κάνει εκστρατεία για μέτρα μείωσης των τιμών της ενέργειας στα ύψη.

Το κουτί που σας δείχνει τα πάντα για πάντα δωρεάν ταινίες και ποδοσφαιρικούς αγώνες.

Τον Φεβρουάριο, παρουσίασε το οικονομικό της πρόγραμμα σε Γάλλους επιχειρηματίες σε μια εκδήλωση με άλλους υποψηφίους που διοργάνωσε το επιχειρηματικό λόμπι MEDEF. Μετά την εκδήλωση, ένας από αυτούς είπε στο POLITICO ότι η Le Pen είχε καλύτερες επιδόσεις από τους άλλους (εκτός από τον Macron, ο οποίος δεν παρευρέθηκε στην εκδήλωση) και σημείωσε ότι η ακροδεξιά υποψήφια είχε οξύνει τις οικονομικές της προτάσεις σε σύγκριση με την προηγούμενη εκστρατεία.

Η Le Pen κατάφερε επίσης να μαλακώσει την εικόνα της, κάτι που προσπαθούσε να κάνει ανεπιτυχώς εδώ και χρόνια. Βοηθήθηκε σε αυτή την προσπάθεια συγκρινόμενη με τον σκληροπυρηνικό Zemmour, ο οποίος έχει καταδικαστεί τρεις φορές για υποκίνηση μίσους και του οποίου τα μισογυνικά σχόλια του παρελθόντος τον στοιχειώνουν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του. Ενώ το 65% των Γάλλων δηλώνει ότι «ανησυχεί» για τον Zemmour, το 51% λέει το ίδιο για τη Le Pen, σύμφωνα με έρευνα της Ipsos.

Και ενώ αυτό δεν φαίνεται να είναι αρκετό για να την πάει στα Ηλύσια, προς το παρόν, η Le Pen αγχώνει όλο και περισσότερο τον Macron.

Το κουτί που σας δείχνει τα πάντα για πάντα δωρεάν ταινίες και ποδοσφαιρικούς αγώνες.

πηγή

spot_imgspot_img

Πρόσφατα Άρθρα

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a reply

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_imgspot_img